ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. TAKAUTUVA VUOKRANKOROTUS. VUOKRANANTAJAN ILMOITUSVELVOLLISUUS.

VK (jäljempänä vuokralainen) vuokrasi Asunto Oy R:ltä (jäljempänä vuokranantaja) osoitteessa Fredrikinkatu, 00100 Helsinki sijaitsevan asunnon. Vuokran määräksi osapuolet sopivat 600 euroa ja vakuudeksi 1 200 euroa.

Asiassa on riitaa siitä, oliko vuokranantajalla oikeus korottaa vuokraa takautuvasti.

Vaatimukset Vuokralainen vaatii vuokranantajaa palauttamaan vuokran korotuksen johdosta maksetut 93,18 euroa.

Vuokralaisen mukaan vuokranantaja korotti vuokraa alkuvuodesta 2014 ilmoittamatta siitä etukäteen. Vuokran korotus tehtiin takautuvasti, ja vuokralaiselta perittiin korotusta vastaava summa 93,18 euroa aikaväliltä tammikuu-maaliskuu 2014. Vuokranantaja on ilmoittanut aikaisemmista vuokrankorotuksista etukäteen.

Vastaus Vuokranantaja kiistää vuokralaisen vaatimukset.

Vuokrankorotuksesta on vuokranantajan mukaan sovittu vuokrasopimuksessa. Sopimukseen on kirjattu ehto, jonka mukaan vuokra tarkistetaan elinkustannusindeksin mukaiseksi vuosittain 1.11. Lisäksi vuokrasopimuksessa on todettu, että vuokran korotus on aina vähintään 3 %.

Vuokranantaja on ilmoittanut alkuvuodesta 2014 vuokralaiselle korottavansa vuokraa takautuvasti 1.1.2014 alkaen. Korotus on ollut vuokrasopimuksen mukainen, eikä vuokranantaja siten ole yksipuolisesti muuttanut sopimuksen ehtoja. Asuinhuoneiston vuokrausta koskevan lain mukaan vuokraa voidaan korottaa, jos korottamisesta on sovittu vuokrasopimuksessa. Sopimuksessa on ilmoitettu korotuksen tarkka voimaantulopäivämäärä sekä laskentaperusteet. Näin ollen vuokralaisen tulisi itse laskea korotus ja maksaa vuokra sopimuksen mukaisesti korotettuna, mikäli vuokranantaja ei lähetä korotusilmoitusta. Vuokranantaja voi periä korotukset taannehtivasti.

Vuokranantajan on ilmoitettava korotuksesta etukäteen vain, mikäli sopimuksessa on ehto, jonka perusteella yksin vuokranantaja pystyy laskemaan korotuksen määrän. Tässä tapauksessa sellaista ehtoa ei sopimuksessa ole. Siten vuokranantajan ei ole tarvinnut lähettää korotuksesta etukäteisilmoitusta. Vuokranantaja on noudattanut asiassa lainsäädäntöä, vuokrasopimusta ja vakiintuneita käytäntöjä.

Ratkaisu Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 27 §:n mukaan vuokra määräytyy sen mukaan, mitä siitä on sovittu, jollei tästä tai muusta laista muuta johdu.

27 §:n 2 momentin mukaan vuokran tarkistamisesta voidaan sopia. Jos on sovittu, että vuokranantaja saa vuokrasuhteen aikana yksipuolisesti määrätä vuokran korotuksen ajankohdan tai määrän, tällainen sopimusehto on mitätön, jos ei ole myös sovittu perusteesta, jonka mukaan vuokraa sopimussuhteen aikana saadaan korottaa. Vuokranantajan on ennen korotetun vuokran voimaantuloa kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle uusi vuokra ja sen voimaantuloajankohta.

Vuokrasopimukseen on kirjattu vuokran olevan sidottu elinkustannusindeksiin ja vuokran tarkistusajankohdaksi 1.11. Lisäksi vuokrasopimuksessa on seuraava ehto: "Tarkistusindeksi on tarkistusajankohtana tiedossa oleva viimeksi julkaistu pisteluku. Mikäli indeksin pisteluku on alempi, ei vuokraa kuitenkaan alenneta, vuokraa korotetaan yllä mainitusta tarkistusajankohdasta lukien kuitenkin aina vähintään 3 %."

Tapauksessa on riidatonta, että vuokranantaja on 18.3.2014 takautuvasti korottanut vuokraa elinkustannusindeksin mukaisesti 31,06 euroa kuukaudelta. Vuokrasopimukseen on kirjattu selkeästi vuokran korotuksen peruste sekä vuosittainen ajankohta. Lisäksi vuokrasopimuksen mukaan vuokra nousee vuosittain aina vähintään 3 %. Vakiintuneiden käytäntöjen mukaan vuokranantajan ennakkoilmoitusvelvollisuus koskee vain tilanteita, missä vuokranantajalla on ollut mahdollisuus yksipuolisesti päättää vuokran korottamisesta tai korottamisen ajankohdasta. Tämä on kirjattu muun muassa hyvään vuokratapaan sekä kuluttajaliiton ohjeisiin vuokralaiselle. Vaikka vuokranantajan ennakkoilmoitus on aina vuokran noustessa suotava, sitä ei ole yleisten käytäntöjen mukaan vaadittu, kun vuokran korotuksen ajankohdasta ja perusteesta on sovittu vuokrasopimuksessa. Tässä tapauksessa sekä korotusperusteesta että -ajankohdasta on sovittu vuokrasopimuksella. Näin ollen lautakunta katsoo, että vuokralainen on sidottu vuokrasopimuksen korotusehtoon riippumatta siitä, onko vuokranantaja ilmoittanut vuokran korotuksesta ennen sopimukseen kirjattua tarkistuspäivämäärää. Vuokranantajalla on lautakunnan näkemyksen mukaan ollut oikeus periä takautuvasti sopimuksen mukainen vuokran korotus 1.11.2013 jälkeiseltä ajalta.

Kuluttajariitalautakunta ei suosita asiassa hyvitystä.

Päätös oli yksimielinen.

Julkaistu 8.6.2016