Matkapuhelimen riskit kasvaneet
"Kuluttajat ovat jo oppineet suojaamaan luotto- ja maksukorttejaan ja niiden turvakoodeja, mutta ei vielä puhelimien. Puhelimia saatetaan varastaa myös siksi, että niillä voidaan maksaa. Vaikka ei itse käyttäisi puhelinta maksamiseen, varas voi sen tehdä. Ostoksista voi syntyä merkittäviä vahinkoja. Viisas kuluttaja suojaa puhelimensa pääsykoodilla, varmistaa etteivät muut saa koodia tietoonsa ja että puhelin menee itsestään lukitustilaan. Kuluttajan kannattaa myös kysyä operaattoriltaan sopivia estopalveluja," lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg summaa.
Kuluttajan reppu kännyköineen varastettiin myöhään illalla. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt, että katoamisesta voi ilmoittaa operaattorille vuorokauden ympäri. Seuraavana aamuna mies meni operaattorin myyntipisteelle, joka kuitenkin avautui vasta tunnin kuluttua. Mies ei voinut jäädä odottamaan liikkeen aukeamista. Hän palasi sinne iltapäivällä, ilmoitti tapahtuneesta ja sai uuden SIM-kortin, mutta väärinkäytökset olivat jo ehtineet tapahtua. Varkaudesta tehtiin myös rikosilmoitus poliisille.
Operaattorin toimintaohjeissa ja sopimusehdoissa korostetaan asiakkaan huolellisuutta puhelimen katoamistilanteessa. Niissä edellytetään mm. puhelimen pääsykoodin käyttämistä ja ilmoituksen tekemistä välittömästi puhelimen kadottua. Operaattorin sulkupalvelu on avoinna aina ja sen yhteystiedot on helposti saatavilla mm. verkkosivuilta ja numerotiedotuspalvelusta. Liittymän voi sulkea myös soittamalla asiakaspalveluun. Jos puhelimessa olisi ollut pääsykoodilukitus, väärinkäyttö ei operaattorin mukaan olisi ollut mahdollista.
Puhelimella maksamiseen voidaan soveltaa maksupalvelulakia samalla tavoin kuin luotto- ja pankkikortteihin. Lain mukaan maksupalvelun käyttäjän vastuu oikeudettomasta käytöstä on enintään 150 euroa. Tätä rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta, jos maksupalvelun käyttäjä on toiminut tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Huolimattomuuden astetta arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Törkeää huolimattomuutta voi olla erittäin vakava varomattomuus, esimerkiksi selvästi piittaamaton suhtautuminen maksuvälineen turvallisuusriskeihin.
Lautakunta totesi, että suojaamaton puhelin sisältää suuren riskin väärinkäytöksille. Perusteeton viivyttely katoamisilmoituksen tekemisessä voi olla törkeää huolimattomuutta. Lain ja sopimusehtojen lisäksi lautakunta sovelsi asiassa aiempaa ratkaisukäytäntöään luotto- ja maksukorteista. Tässä tapauksessa kuluttaja teki katoamisilmoituksen yli puoli vuorokautta varkauden jälkeen. Kuluttajan tietämättömyys puhelimen sulkemismahdollisuuksista tai arjen kiireet eivät oikeuta viivyttelyyn puhelimen sulkemisessa.
Lisätietoja: Puheenjohtaja Pauli Ståhlberg, p. 029 566 5201
Julkaistu 8.2.2016