Näitä koskevissa riidoissa voimme auttaa
- Olet yksityishenkilö ja olet tai olet ollut vuokralaisena.
- Olet yksityishenkilö ja vuokrannut asunnon yritykseltä.
- Olet yksityishenkilön asemassa oleva vuokranantaja ja vuokrannut asunnon yksityiselle henkilölle. Olet siis vuokranantaja kahden yksityishenkilön välisessä vuokrasuhteessa.
Näitä koskevissa riidoissa emme voi auttaa
- Huoneiston antaminen väliaikaisesti toisen käyttöön.
- Häätö.
- Irtisanominen.
- Jälleenvuokralaisen oikeus jatkaa vuokrasopimusta.
- Muuttopäivän siirtäminen.
- Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen.
- Rikokset.
- Taloyhtiön ja vuokralaisen välinen riita, joka ei liity vuokrasopimukseen.
- Vuokrasopimuksen siirtäminen perheenjäsenelle.
- Vuokrasopimuksen jatkuminen, kun vuokralainen kuolee.
Näissä sinua auttavat
- Käräjäoikeus
, kun riita koskee yllä lueteltuja tuomioistuimen käsittelyyn kuuluvia asioita.
- Suomen Vuokranantajat ry
, kun olet vuokranantaja ja tarvitset neuvoa.
- Vuokralaiset VKL ry
, kun olet vuokralainen ja tarvitset neuvoa.
- Kuluttajaliiton asumisneuvonta
, kun olet vuokralainen tai vuokranantaja ja tarvitset neuvoa.
- Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kuluttajaneuvonta
, kun olet vuokralainen ja tarvitset neuvoa.
Usein kysyttyä
Taloyhtiössä on alkamassa julkisivuremontti. Kuinka paljon voin vaatia vuokranalennusta?
Vuokralaisella on oikeus saada joko vuokranalennusta tai vapautus vuokran maksamisesta ajalta, jolloin hän ei ole voinut käyttää huoneistoa tai huoneisto ei ole ollut asianmukaisessa kunnossa. Asiasta pitää aina sopia vuokranantajan kanssa.
Tyypillinen vuokranalennus julkisivuremontin takia on 10–30 prosenttia ajalta, jolloin huoneisto on puutteellisessa kunnossa tai osittain poissa käytöstä. Putkiremontissa vuokraa alennetaan tyypillisesti 20–50 prosenttia ja hissiremontissa 10 prosenttia.
Vuokra-asunnon huono, homeinen sisäilma on aiheuttanut minulle terveysongelmia. Miten todistan ne? Riittääkö oma kuvaukseni, vai tarvitaanko lääkärintodistus?
Pelkkä oma kertomuksesi terveyshaitoista ei riitä. Myöskään lääkäri ei pysty arvioimaan, ovatko terveysongelmat juuri vuokra-asuntosi aiheuttamia. Terveydentilan selvittämisen sijaan sinun pitää hankkia selvitys asumisen olosuhteista.
Ole yhteydessä oman kuntasi asumisterveysviranomaiseen. Kunnan asumisterveyden viranomaisen eli terveystarkastajan tarkastuskertomus on hyvä todisteaineisto asumisen aiheuttamista terveysongelmista.
Vuokralaiseni oli epäsiisti. Hän jätti asunnon sotkuiseksi, ja se on kulunut enemmän kuin on kohtuullista. Voinko vaatia vuokralaiselta korvauksia?
Kuluttajariitalautakunta arvioi riidan ratkaisussa esimerkiksi vaurioiden synnyn syytä, vuokrasuhteen kestoa, asunnon ikää, materiaaleja ja alkuperäistä kuntoa sekä asukkaiden lukumäärää. Jos asunto on kulunut enemmän kuin normaaliin asumiseen kuuluu, vuokralaisen pitää korvata vahinko vuokranantajalle. Vuokralainen on kuitenkin vastuussa korjauskustannuksista vain tavallisen kulumisen ylittävältä osalta.
Jos asunnon loppusiivous on tehty huonosti tai asunto on vahingoittunut tavallista enemmän, vuokranantajan pitää osoittaa se esimerkiksi valokuvilla. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat pitää yhteiset sisään- ja poismuuttokatselmukset, joissa asunnon siisteys ja kunto todetaan yhdessä.
Vuokralaisella ei ole oikeutta päästä siivoamaan asuntoa enää vuokrasuhteen päätyttyä. Jos vuokranantaja joutuu siivoamaan ja korjaamaan asuntoa itse, vuokralaisen pitää korvata siitä Kuluttajariitalautakunnan vakiintuneen ratkaisukäytännön 20 euroa tunnilta.
Olen muuttanut asunnosta, mutta vuokranantaja ei aio palauttaa vuokratakuutani. Voinko voittaa riidan vuokranantajani kanssa?
Vuokranantaja voi jättää vuokravakuuden (niin sanottu vakuusmaksu taivuokratakuu) tai osan siitä palauttamatta, jos vuokralainen on aiheuttanut asunnolle enemmän kulumista kuin normaaliin asumiseen kuuluu tai jos riittävä loppusiivous on jäänyt tekemättä.
Sekä vuokrantajan että vuokralaisen pitää esittää näyttöä väitteensä tueksi. Riita ratkaistaan lainsäädännön ja osapuolten näyttöjen perusteella. Tutustu kuluttajariitalautakunnan aiempiin ratkaisuihin vuokravakuuden palauttamisesta.
Naapurini metelöi jatkuvasti. Voinko vaatia tästä korvauksia vuokranantajaltani?
Vuokranantajan ei yleensä tarvitse korvata naapurin metelöinnistä aiheutuvia haittoja. Sinun kannattaa olla yhteydessä taloyhtiöön.
Julkaistu 10.11.2020