Näitä koskevissa riidoissa voimme auttaa

  • Olet pysäköinyt autosi yksityiselle, maksulliselle parkkipaikalle, jota hallinnoi yksityinen pysäköinninvalvontayritys. Poikkeuksena ovat taloyhtiöiden pysäköintipaikat (lue seuraava kohta: Näissä emme voi auttaa).
  • Olet pysäköinyt autosi kaupan pysäköintihalliin tai parkkipaikalle, käyttänyt pysäköintikiekkoa ja mennyt kauppaan ostoksille.








Näitä koskevissa riidoissa emme voi auttaa

  • Olet parkkeerannut autosi julkiselle pysäköintipaikalle, esimerkiksi kunnan hallinnoimalle kadunvarsipaikalle tai liityntäparkkiin.
  • Olet pysäköinyt autosi taloyhtiön eli asunto-osakeyhtiön pysäköintialueelle. Kuluttajariitalautakunta ei voi ratkaista riitaa silloinkaan, jos taloyhtiön parkkialuetta valvoo yksityinen valvontayritys.

Näissä sinua auttavat

  • Kunnallinen pysäköinninvalvonta, kun olet saanut kunnalta pysäköintivirhemaksun. Tee oikaisuvaatimus maksun määränneelle viranomaiselle. Jos riita ei ratkea, voit valittaa
  • , kun kyseessä on pysäköintiä koskeva riita taloyhtiön tai sen valtuuttaman yksityisen valvontayhtiön kanssa.

Usein kysyttyä

Sain sakot, jotka antoi yksityinen parkkifirma. Onko yksityisellä yrityksellä oikeus sakottaa? Eikö parkkivalvonta ole parkkipirkkojen ja viranomaisten hommaa eli julkisoikeudellista toimintaa?

Yksityinen pysäköinninvalvontayhtiö voi valvoa pysäköintiä yksityisellä pysäköintipaikalla. Sillä on oikeus antaa valvontamaksukehotus eli sakko, jos asiasta kerrotaan parkkialueella näkyvissä ehdoissa.

Kunnan pysäköinninvalvojat valvovat vain kunnan pysäköintipaikkoja eivätkä vastaa yksityisten alueiden valvontamaksuista. Katso lisätietoa yksityisestä pysäköinninvalvonnasta Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Tutustu myös lakiin pysäköinninvalvonnasta

Minulla on invalidipysäköintilupa. Sain sakot yksityiseltä pysäköintialueelta. Voiko invaluvan omistajaa sakottaa? Voinko valittaa sakoista kuluttajariitalautakunnalle?

Myös invaluvan omistajaa voi sakottaa. Vammaisen pysäköintilupa ei oikeuta pysäköimään maksutta yksityisellä pysäköintialueella tai pysäköintialueen ehtojen vastaisesti.

Jos olet pysäköinyt auton väärin, eli kyseessä on pysäköintivirhe, et voi hakea ratkaisua riitaan lautakunnalta. Jos olet parkkeerannut oikein, tee ensin reklamaatio eli virheilmoitus sakot lähettäneelle yritykselle. Jos riita ei ratkea, ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan. Jos riita jatkuu edelleen, voit hakea ratkaisua kuluttajariitalautakunnalta.

En huomannut parkkipaikan pysäköintiohjeita, ja sain siksi sakot. Voinko tehdä valituksen?

Pysäköintivirhemaksusta voi valittaa, jos pysäköintipaikan opastus on puutteellinen ja pysäköintivirhe johtuu siitä. Jos pysäköinnin ehdot ovat selvästi näkyvillä opastaulussa, et voi vedota siihen, ettet ole nähnyt tai ehtinyt lukea niitä.

Julkaistu 10.11.2020